2012-08-24

Då var det dags för nättingen......lite om hur man lagar till den......

vet inte vad jag tycker är godast, kräftor, surströmming eller nätting.........
Här kommer hur man lagar till nättingen, klipps i små bitar, stekts i smör, därefter får den sjuda i ca 15 min i grädde blandat med mjölk, sen brukar vi lägga i korvskivor, eftersom den är lite dyr 12 kr/st, det är igentligen såsen som blir så god, tycker jag.


Flodnejonöga som den heter egentligen, men som maträtt heter den nätting.
1949 fångades det drygt 9000 kg flodnejonöga det var i Norrforsen i Umeälven.



Numera fiskas den i Rickleån och Öreälven i mindre omfattning.
Den rökts och sälj på Coop i Umeå och på marknader runt i Umeå i slutet på augusti och september.
Som barn var det speciellt när vi fick nätting, det var ingen rätt man åt dagligen.


3 kommentarer:

  1. Nätting? Har aldrig hört ordet. Fiskar ser jag men hur stora och hur äter man?

    SvaraRadera
  2. Så intressant! Fisksås med korv alltså!!!!!

    SvaraRadera
  3. mamma kan du skicka ner nåra nättingar,,,typ 8-10 st,snälla A-K

    SvaraRadera

Dags att börja skriva igen...

Så här såg det ut igår, tråkigt att vakna upp med detta utanför fönstret.. Gjorde en jättegod räkmacka igår till lunch, tack v...