Svar
Snöloppor, som också kallas glaciärloppor, tillhör arten
hoppstjärtar inom insektsordningen. Under milda vinterdagar kan de
ibland uppträda i en så stor mängd på snö att snön verkar smutsigt grå.
På vårarna då snön smälter och då barnen leker utomhus kan de ibland bli
bitna och får då myggbettsliknande utslag där loppan har bitit. Det
kliar, men någon behandling är inte nödvändig. Utslagen försvinner av
sig själv.
Karin Strååt, Läkare, specialist i allmänmedicinHar just gått några, brukar få snöloppor så här på våren, speciellt när man har kattor är risken stor att de brukar följa med in.
I Åsele hade jag fått på ryggen en massa, vilket gjorde att det kliade något hemskt, gick upp till sjukstugan för att få reda på vad jag hade fått för utslag. Det var första gången jag hörde talas om snöloppor.
Det verkar inte vara alla som lopporna gillar, tror att det är som med myggbett, då brukar jag också få stora utslag, speciellt på våren, men aldrig Svenne.
Vår i Lögdeå och Ume. Förstår att Du haft en härlig helg helg (nästan). Tänker på snölopporna. Har hört talas om snömyggor och snösländor men aldrig snöloppor. Och det är klart de äro kräsna, som bara vill ha det bästa!!! Nämligen Dig.
SvaraRaderaVad du kan!!!
RaderaHuvaligen.... Loppor, myggor och sländor... Har aldrig hört talas om detta. Finns dessa bara i Norrland eller?
SvaraRaderaDe håller till i snödrivorna, när det blir lite varmt så kan de finna i mängder, man måste ha ett förstoringsglas för att få syn på dem så små är de.
RaderaFastnar lätt i djuren päls, alltså är det Tussan som har fört in dem. Tror att många har trott att det varit tidiga myggor som man har blivit biten av.