2013-04-11

Sesammarinerad kycklingfilé blev en succé!

Jag har en väldigt duktig syster som kommer med bra tips!


 Sesammarinerade kycklingfilé. 

Obs! Kycklingfileérna skall ligga i marinaden i 2 dygn.
Du behöver:
1 kg kycklingfileér
2 tsk grillkrydda
2 msk sesamfrö

Marinaden:
3 pressade vitlökar
2 msk riven färsk ingefära
5 msk flytande honung
1 msk sambal oelek
1 1/2 dl japansk soja
1 1/2 dl torr sherry
3 msk sesamfrön
1 hönsbuljongtärning

Blanda allt i en kastrull. Koka i ca 5 min och låt kallna helt.

Torka av kycklingfileérna lägg dem i dubbla plastpåsar och häll marinaden i påsen.
Låt marinaden stå i 2 dygn i kylskåpet.

Lägg fileérna i en långpanna. Krydda dem med grillkrydda och sesamfrö.
Stek i ugnen ca 20 minuter i 200 grader.
Låt kallna och skär upp i skivor.

Det blev väldigt lyckat med en Middagssallad på bl.a. lök, bönor och majs.

Skönt att bara fylla på och ställa fram eftersom de kom  folk. 


7 kommentarer:

  1. Att marinera köttet är något jag upptäckt......
    nja kanske inte. Hur var det med sursteken,
    som gömdes åt Far? Det har jag ju gjort i alla tider.
    Det är ju en sorts marinering.
    Nå, förstår att din kyckling blev uppskattad, det låter gott!!!
    Tack för receptet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad då? Sursteken, hur gör du den? Har försökt med tjälknöl, men misslyckas en gång, törs inte göra om den.

      Radera
    2. Recept kommer.......
      Inte tid just nu.
      Dessa pensionärer!!!!!

      Radera
    3. Nu kommer recept på SURSTEK ( Påminner lite om Porterstek, som jag också prövat).

      Antal portioner: 8

      Ingredienser

      1 1/2 kg ytterlår av nöt (älg)
      ( 2 msk Colmans senapspulver )
      1 liter svagdricka
      2 dl rödvinsvinäger
      1 stor gul lök
      1 tsk hela kryddpepparkorn
      1/2 dl krossade enbär
      1 msk socker
      2 msk smör
      4 dl köttbuljong
      salt och vitpeppar
      2 msk smör
      1 1/2 dl vispgrädde
      2 msk vetemjöl

      Servera med:
      potatis
      brynta grönsaker
      gelé



      1. (Gnid in köttet med senapspulvret,detta har jag hoppat över ibland). Skala och skiva löken tunt. Blanda svagdricka, vinäger, skivad lök, kryddpepparkorn, enbär och socker till marinaden. Lägg i köttet. (Plastpåse använder jag också nuförtiden) Förvara svalt, ca 4-5 dagar. Vänd köttet varje dag. (Ju längre ju mer smak.)

      2. Ta köttet ur marinaden och torka av det. Bryn smöret i en stekpanna/stekgryta och bryn steken 3-4 minuter runt om. Sila marinaden och spä grytan med lika delar marinad och buljong. (Ibland har jag saltat steken efter stekningen och spätt marinaden med ca 2 dl vatten). Låt steken sjuda under lock på mycket svag värme, 2-2 1/2 timme. Ta upp steken och låt den vila innan den skärs upp i tunna skivor.

      3. Sås: Koka ihop skyn tills ca 3 dl återstår. Krydda med salt och peppar. Gör en redning i en annan kastrull. Smält smöret och ta av från värmen. Rör ner mjölet och spä med den varma skyn/buljongen, lite i taget. Tillsätt grädde.

      4. Bjud in till kalas.

      Radera
    4. Tack för receptet, kopierar av det, liknar något som heter vinbärsstek, men där lägger man i allt och kokar i marinaden som består bl.a. av svart vinbärssaft, soja m.m. om du är intresserad kan jag skriva ner receptet.

      Radera
  2. Ja,kycklingen var mycket god! Måste skriva ut receptet!

    SvaraRadera
  3. Vilka fantastiska recept!! Måste prova både Ditt Maggan och Ditt Skilli A-M.
    Tusen tack!!!

    SvaraRadera

Dags att börja skriva igen...

Så här såg det ut igår, tråkigt att vakna upp med detta utanför fönstret.. Gjorde en jättegod räkmacka igår till lunch, tack v...